Povpraševanje po usnjenih oblačilih nenehno narašča. Vzrok za priljubljenost je razen naravnega in estetskega videza tudi v udobnosti nošnje oz. pozitivnih lastnostih materiala, ki jih drugi ne dosegajo. Usnje je porozno in prepušča zrak, vpija in oddaja telesno vlago, razmeroma slabo navzema vodo, ima naravno elastičnost, dobre termične lastnosti in pri močnejših obremenitvah kaže svojo mehansko čvrstost.

Po vrstah usnje v grobem lahko ločimo na negladko (VELUR, NUBUK, HUNTER) in gladko usnje (NAPA), po izvoru pa je usnje lahko svinjsko, goveje, telečje, kozje, ovčje ter iz kož divjačine. Največ se za oblačilno usnje uporablja svinjska ter goveja in telečja koža.

Čiščenje usnja zaradi svojih značilnosti zahteva uporabo posebnih tehnologij in metod čiščenja, strokoven pristop k obdelavi, dodelavi in barvanju usnja, zelo pomembni pa so tudi ustrezni kadri, ki usnje poznajo in nenazadnje izkušnje. Čistilnica in pralnica Labod kot edina v Sloveniji razpolaga z vsemi možnimi tehnologijami za čiščenje usnja, vključno z OV tehnologijo – tekoči parafini.

Čiščenje usnjenih artiklov se deli na pripravo artikla za čiščenje in čiščenje v stroju ter naknadno dodelavo vključno z barvanjem, plemenitenjem in impregniranjem.

Komentiranje je onemogočeno.